Få nyeste sider med newsreader
|||||||||| Forsiden
Siden er senest opdateret den: 7. februar 2008
Selskabsundulater
Brugernes Undulatsider
Bognyt
Brugerne skrev:
Søg på Undulatsiderne
Sidste nye
Undulatnyheder
Undulatweblogs
Sælges
Nordisk Undulatforum
Forum om Opdræt

Sandpapir, nej tak!

Kunne du tænke dig at stå, eller gå, døgnet rundt på glasskår med bare tæer? Nej, vel, det kan dine undulater heller ikke.

Dyrlæger fortæller at de ofte ser skader i form af blødende tæer på fugle som er tvunget til at sidde på sandpapir.Det er grunden til at sandpapirsrør der sidder omkring siddepinde, og sandpapir som bundlag, burde være forbudt, hvilket det i øvrigt er i Sverige.


Sæt foder og grit i små skåle på en mursten.

Det er svært at få øje på en begrundelse for at bruge sandpapir sammen med undulater, måske for at undgå lange kløer (negle)?

Der er mange andre og mere dyrevenlige måder at slippe for at skulle klippe kløerne på undulaterne. Den første er naturgrene i buret, skift dem ofte, de må ikke blive indtørrede. Undulaterne har for resten godt af at gnave i dem.

En anden simpel metode er at du sætter foderskålen på en lille betonflise eller en mursten. Stenene er jævne at gå på, men de slider lidt på neglene, vel og mærke uden at skade undulaterne.

I øvrigt så får undulater som lever et ordentligt liv ikke lange negle, de slider dem naturligt ved at være aktive. Hos seriøse undulatopdrættere ser du f. eks. aldrig undulater med lange negle.

En lille sidegevinst som undulaterne kan få ud af sandpapiret er en dårlig mave, lim og små sandskorn hører ikke hjemme i en undulatmave.

Brug i stedet avis (moderne tryksværte er ugiftigt), spåner eller ovntørret træflis, eller slet ingen ting. Det er let at skrabe klatter væk med en spatel.

Benyttede kilder/forfatter(e):
Fugledyrlæge, Knud Steensborg, Danmarks radio, P4panelet.
Undulater- naturlig pasning, Palle Frejvald Hansen, 2003
http://www.undulatsidorna.se/dyrereglerSverige.pdf

Brugernes kommentarer eller tilføjelser til ovenstående:
Indsat af: Connie Jakobsen , den: 24. februar 2004 kl: 17:45

Hej. Jeg kan kun give dig fuldkommen ret, sandpapir er aldeles overflødig og yderst skadelig for undulaterne. Det er også langt sjovere at sætte naturlige grene ind i buret eller volieren og se undulaterne arbejde ihærdigt på at afbarke grenen. Småkvistene bliver også grundigt fjernet med både næb og klør. Lidt sand i bunden af bure og volierr e efter min meing en ganske anden sag. Jeg tror såmænd ikke fuglene har brug for sandet på sanne måde som høns, men da sand forekommer i deres oprindelige væresteder, skader de sikkert ikke, og så letter det rengøringen væsentligt. Det brugte og beskidte sand fjernes let med en skovl og erstattes af noget rent. Jeg skifter sand i mit voliere med ca. 30 danske undulater 2-3 gange om året, og mit arbejde bliver nøje overvåget af de meget nysgerrige undulater. Rigtigt sand og grene er langt at foretrække frem for pålimet sand på papir.
Venlig hilsen
Connie Jakobsen
Skive

Indsat af: Ulla Hølmkjær , den: 10. marts 2004 kl: 11:33

Jeg er meget enig i ovenstående. Jeg undrer mig meget
over at dyrehandlere sælger sandpapir både til bunden
og til pindene. Min egen undulat er meget glad for sine
æblegrene som bliver skiftet når de trænger. Dog er der
en pind som er lidt speciel og som jeg ikke har fundet
magen til, så den får lov til at blive siddende. Den spiser
også af sandet, så væk med sandpapir.

Indsat af: Annette , den: 28. marts 2004 kl: 12:51

Jeg bruger heller ikke sandpapir til mine fugle hvilket jeg ellers har gjort men after at mine fugle begyndte at bløde på kløerne har jeg skiftet sandpapiret ud

Indsat af: Heidi , den: 12. juni 2004 kl: 09:59

Jeg vil sige at jeg bruger sandpapir til min fugl og har gjort det i 8 år og har ikke haft problemer. Jeg kommer dog også lidt sand oven på.

Indsat af: Gitte Lodberg , den: 6. oktober 2004 kl: 17:09

Vores undulater har aldrig gået på sanspapir o.l, så vores erfaring på det område er ikke stort, vi bruger derimod træpiller, det fungere rigtig godt, vi er blevet anbefalet det a den samme dyrehandler som rådet os til at give dem kattegræs i buret, de er vilde med begge dele, derudover har de kun æblegrene i buret og får frisk frug og grøntsager hver dag, sammen med frisk vand og fodder, der ikke kommer fra plastik pose... de er nok lidt forkælet, men det er jo også derfor man anskaffer sig dyr, de har jo ikke bedt om a blive ejet a os mennesker, derfor har vi jo vores forpligtigelser over for de små dyr...hej igen

Indsat af: Christina , den: 28. oktober 2004 kl: 14:48

Vi har kun haft vores undulat i 8 uger, og har hele tiden brugt sandpapir med masser af sand ovenpå.
Det er derfor meget interessant at læse artiklen og vi vil helt bestemt bringe det op til efteretning...

Indsat af: maria , den: 2. november 2004 kl: 10:38

hvis ikke det havde været godt for fuglen at gå på det var det nok ikke blevet opfundet.
det er min mening.
så var det nok blevet gjort forbudt at anvende.

Indsat af: Heidi , den: 16. januar 2005 kl: 21:51

Jeg har altid bare brugt sand og grit nede i bunden af min fugls bur.
Har dog overvejet at skifte til avispapir da min nye fugl sidder meget nede i bunden af buret (den løber tit - ved godt det er lidt skørt),
og jeg ønsker ikke at den skal spise det sand der ligger dernede.
MEN jeg har samtidigt hørt at nysgerrige fugle jo piller og bider i alting, også det avispapir der ligger i bunden af buret, og det er ikke godt da der er store mængder blæk osv i papiret (trykte artikler osv).
Så nu ved jeg ikke helt hvad der er bedst...??
for jeg ønsker ikke at forgifte min fugl med aviserne og heller ikke med sandet!

mvh Heidi

Indsat af: Marie Kirstine , den: 7. august 2005 kl: 17:20

Vil bare lige gøre Maria opmærksom på at sandpapir
faktisk ER FORBUDT, desværre er det kun i Sverige..
Det burde være ligesådan i Danmark!
Jeg mener at vi skylder undulaten et forkælet liv, når
vi insisterer på at have den i fangenskab.
Så derfor bør den have et så hyggeligt og naturligt bur
som muligt, og der er jo sand der hvor vilde undulater
lever... skylder du ikke din undulat det bedste?

Indsat af: Bigine , den: 17. august 2005 kl: 09:00

Vores undulat har gået på sandpapir i et års tid - netop for at slibe kløerne - og fordi hun står i bur på køkkenbordet - så der er sand over det hele, når hun tager sandbad i alm. sand! - Desværre har hun fået en kedelig fritidsbeskæftigelse, nemlig at se, hvor mange små stykker, hun kan plukke sandpapiret i - og nu læser jeg pludselig, at det kan give hende dårlig mave?!?! hun har netop døjet med tynd mave og afføring, der klumper sig sammen under hende, så hun bliver helt hudløs - så jeg har skyndsomst skiftet sandpapiret ud med en avis - som også bliver plukket i stykker - kan hun mon tage skade af tryksværte og papiret også?????

Indsat af: Frank Pedersen , den: 21. august 2005 kl: 16:59

Hej alle!

Mine erfaringer er, at man skal lade være med at bruge sandpapir. I mine øjne er det igen menneskets forsøg på at gøre livet let for sig selv. - Ikke for fuglen i al fald!!
Giv i stedet fuglene naturpinde fra "rigtige" træer, som enten kan købes dyrt i butikker eller kan indsamles i naturen. Især grene fra æble- eller nøddetræer er godt og måske kan andre indlægsholdere give gode råd om grene.
Under alle omstændigheder er der mange andre måder hvorpå din fugl kan få hvæsset sine kløer end sandpapir i bunden og sandrør til grenene. Naturlig motion på en sofaryg, på et gardin, på en dør eller slige steder, er helt fint.
I værste fald må du selv eller en professionel klippe kløerne på fuglen - det er ikke det værste i verden.
Hos os bruger vi sand og grit. Det er vores to undulater utroligt glade for!

MVH
Frank Pedersen

Indsat af: Cathrine , den: 2. april 2006 kl: 16:03

det er merkelig at det er forbudt med sandpapir i Sverige, fordi jeg har sett at de selger sandpapir i Sverige

Indsat af: Hussein , den: 25. april 2006 kl: 11:06

Cathrine hvad mener du med de sælger sandpapir i sverige? de sælger det jo også i denmark men hvis det skulle være i en dyreforhandler kunne du enten gøre to ting: 1 enten lad vær med at købe det 2 du kunne jo også bare sige til ejeren han ikke skal sælge det for du ved jo at ikke er godt for deres tæer. mange tak.

Indsat af: Lone , den: 23. juli 2006 kl: 12:27

Avis, NEJ TAK
En ting er at man ikke vil anbefale sandpapir, men så at forelså noget der er endnu mere giftigt??? Må sige at jeg aldrig har haft dårlig erfaring med sandpapir, men kan sagtens følge argumenterne. Jeg bruger det dog i bunden på deres legestativ og men i buret. Kunne dog ALDRIG drømme om at give dem avispapir med tryksvært. Det kan under ingen omstændigheder være sundt for deres maver og jeg har svært ved at forstå en en god og fornuftig undulatside kan foreslå det.

Indsat af: Astrid , den: 7. september 2006 kl: 19:55

Jeg brugte avispapir i starten og så var der en der fortalte mig at de ikke kan tåle sådan papir. Jeg skiftede det så ud med helt almindelig sand og det fungerede og fungere stadig. Mine fugle er flyttet til en ude voliere, men da de boede indenfor havde de en kalk-pind som var særdeles effektiv. Den kan dem mulighed for at gnave i pinden og så sleb det klørene ned til ordentlige størrelser. Jeg har pinden endnu da den er for tung til at side i det løse net på volieren, og den er stadig meget tyk, så hvis den gøres ren en gang imellem, hvis fuglen ikke selv når at slibe det af, så er den langtigsholdbar og pæn at se på. Så den er til det gode for begge parter.

Indsat af: Anna , den: 7. maj 2007 kl: 19:32

Hej.
Noget af det viste jeg ikke og det er nok fordi jeg ikke ved
så meget om undulater i nu for jeg skal først til af have en undulat,
altså det med sandparpir siger jo sig selv men det med sand i bunden,
viste jeg ikke så det er godt at min kusine fortalte om denne hjemmeside
pip Anna

Indsat af: Tanja , den: 2. november 2007 kl: 11:10


Mine undulater har sandpapir på to grene i deres bur. Det er svært for mig at få fat i naturgrene der ikke har været for tæt på motorveje m.m. (jeg bor i KBH). Mine fulge har aldrig taget skade af sandpapiret og de elsker at gå og slibe deres næb på det. Enddog har jeg været i ZooZity, som de fleste vel kender her på Sjælland, og de anbefalde mig det, fordi jeg ikke ville klippe ders klør.
Jeg tager bestemt artiklen til efterretning, men kan da ikke se problemet. De sidder lige så ofte på grenene med sandpair som på dem uden. Og jeg kan mærke en klar forskel på deres klør når jeg holder dem. Det er selvfølgelige gode råd med både sten og naturgrene (som jeg altså også har nogle få af), men dem har jeg købt i dyrehandlere er det så også forkert?
jeg ved selvfølgelig ikke om mine undulater helst ville være fri, men så ville jeg forvente de aldrig sad på sandpapiret. Jeg har også i Zoozity købt en blå sten netop som de kan sidde på og slibe deres næb på. Den bruger de ofte, og den har samme overflade som sandpapiret.
Jeg bruger dog ikke sandpapir i bunden af buret, der strøer jeg bare sand.
Men hvis der er nogle som gerne vil af med nogle naturgrene i KBH området vil jeg meget gerne vide det.

Indsat af: Tanja Pedersen , den: 10. november 2007 kl: 07:59

Jeg kæmper for at få fjernet sandpapiret fra forretningerne.

Når der er så mange beviser for, at det kan være skadeligt, hvorfor så tage risikoen? Der er så mange andre alternativer, så drop sandpapiret og få fat i nogle naturgrene. Selv om man bor i en storby, er der stadig oceaner af muligheder for at få fat på friske grene, alt andet er en dårlig undskyldning!

Jeg kan oplyse at efter en henvendelse til ZooZity i Rødovre, har forretningen nu fjernet sandpapirrørene og skriver i en mail "Det er dejligt med en kunde der tænker på dyrene, tak for input og info".

Se også denne tråd, hvor emnet er oppe til diskution: http://undulatsiderne.dk/logforumsvar.asp?ID=3164&page=3

Indsat af: Sidse , den: 1. januar 2008 kl: 18:03

jeg synes det er uforsvarligt at komme sandpapir i en undulats
bur!! hvordan ville man ikke selv have det hvis man gik rundt på sandpapir hele dagen.
min undulat har sand i bunden og naturgrene som den kan slide klørene på.
håber også det bliver ulovliggjort i DK. det er der nu mange ting der burde være, når det
kommer til dyrevelfærd i DK.

Indsat af: Elisabeth , den: 29. marts 2008 kl: 10:15

Jeg vil give overstående fuldstændig ret.. Det er åndsvagt at argumentere for at sandpapir er lovligt i Danmark og derfor rigtigt.. Seksuel samleje med dyr er også lovligt i Danmark??! Hvis man selv bruger hovedet lidt vil man fjerne det omgående..

Indsat af: Nicole , den: 26. april 2008 kl: 23:28

håber det bliver ulovligt i danmark sandpapir :@
min dyrhandler forslog det og min mor hørte på ha mselvom jeg advarede hende
her idag da min mor tog på arbejde skred jeg over til købmanden og købte sand :D

Indsat af: Denise , den: 25. januar 2009 kl: 02:35

Jeg har givet min træflis i fuglestørelse. Det ser pænt ud og er rimmelig nemt at skifte. Min fugl er inde, så en avis vil jeg ikke se på. Kan til nød forstå, hvis man har en masse bure i en garage eller lignende bygning. Jeg har efterhånden læst og hørt meget skidt om både sand og grus, også fra ham jeg har købt fuglen af. Så min får skaller, grit osv. i en skål

Indsat af: Kirstine , den: 17. marts 2009 kl: 19:33

NICE!

de der i Sverige har fadt i noget.
Det er da det værste jeg har hørt! at lad dem sidde på sandpapir!
Det burde også forbydes i Danmark!

Indsat af: britt , den: 14. juni 2009 kl: 14:35

Jeg bruge ikke sandt papier til mine 2 undlandt.
Men jeg her går meget og tænker på, de der plasitk grede.
Jeg synes de er kederlige, så jeg vil ud og tag nogen grede fra
briketræ grede, men ved ikke, om det er godt? om det var farlige osv.

Indsat af: simone , den: 13. september 2009 kl: 16:19

jeg bruger sandpapir men det er fordi ovenover sandpapiret
har jeg trammer

Indsat af: Ea , den: 15. maj 2010 kl: 08:10

til Britt.
bare skrub grenene godt i lunket vand så kan du sagtens bruge dem. det er også ti gange bedre en plastik gren!


Har du tilføjelser eller har du en mening om ovenstående så skriv den her
Stil IKKE spørgsmål her, brug forumsiderne
Skriv din mail i sidste felt og dit navn i første:

Skriv din kommentar her:

Siden er læst 35238 gange

Undulatsiderne ejes og drives af Palle Frejvald.
Gengivelse af tekst og billeder er kun tilladt efter skriftlig tilladelse!
Sophie Wahlund har översatt texterna till svenska.
© Copyright 1998 - 2024

Admin