Få nyeste sider med newsreader
|||||||||| Forsiden
Du er her: BøgerRainbow Budgerigars
Siden er senest opdateret den: 17. januar 2005
Bøger
Brugernes Undulatsider
Bognyt
Brugerne skrev:
Søg på Undulatsiderne
Sidste nye
Undulatnyheder
Undulatweblogs
Sælges
Nordisk Undulatforum
Forum om Opdræt

Rainbow Budgerigars

Af Ken Gray

Forfatteren til denne bog har opdrættet undulater siden før anden verdenskrig og fra 1960 har han opdrættet rainbow (regnbue) undulater. Man må derfor sige at hans erfaringsgrundlag til at skrive bogen er i orden.


Hver af de forskellige varieteter der indgår i en ægte rainbow undulat gennemgås meget udførligt. Især arveforholdene beskrives, men det er på en let forståelig måde.

I det første kapitel berøres arvelighedslærens forskellige ord og udtryk. Dernæst gennemgås de varieteter der indgår i en rainbow og i guldmasket (goldenface) rainbow.

Andet kapitel handler om gulmasket og guldmasket. Der gøres blandt andet op med den misforståelse, at gulmasket er dominant. Der forklares hvordan de forskellige former for gul -, guldmasket og hvidhovedet blå, arver over for hinanden. Spørgsmål som, hvorfor grønne kun kan være split for en af varieteterne, og ikke samtidig være split for en af de andre gulmaskede eller for hvidhovedet blå, gives der udførligt svar på. 14 sider er der i dette kapitel. Det er længe siden jeg har set så grundig en gennemgang af arveforhold blot på en type varieteter.

Tredje kapitel handler om mørk - og violfaktoren. Kapitlet er ikke så langt. Der bruges lidt plads på at forklare om ufuldkommen dominans. Det er også her den eneste fejl jeg har fundet optræder. Ken Gray kommer til at skrive: Gregor Mendel har lavet arvelighedslovene længe før undulaterne er set i Europa. Det er ikke sandt.

Fjerde kapitel handler om opalinevarieteten. Der fortælles hvor og hvornår de forskellige opalinevarieteter er opstået. Der forklares om kønsbunden arvelighed. Sidst i kapitlet fortælles om virkningen af opaline når den optræder sammen med hvidvinge.

Femte kapitel handler netop om lysvinger (hvid - eller gulvinge). Dette kapitel kommer også ind på gråvinger og skyggevinger (afblegede). Sammenhængen i de tre varieteter beskrives. Der forklares hvordan man, ved hjælp af disse andre varieteter, kan lave hvidvinger, selv om kun den ene forældre er hvidvinge.

I sjette kapitel ender vi så med at få at vide, hvordan man får sat de forskellige varieteter sammen til rainbow og guldmasket rainbow. Forklaringen sker blandt andet ved hjælp af eksempler. Et afsnit omhandler hvilke varieteter der kan være anvendelige i produktionen af rainbow. Det sidste afsnit omtaler kombinationen, skotsk opaline og guldmasket, der giver bronze farvede tegninger på vingerne.

Syvende kapitel omhandler symboler og arveformler. Et kapitel, forfatteren selv mener, man godt kan springe over. Det er dog interessant at studere. Der bruges en ny måde at stille de forskellige faktorer op på. Faktisk en nemmere og mere forståelig måde, end jeg før har set. Dog virker det som om kapitlet ikke er helt færdigt. Der mangler en forklaring på hvordan man finder de teoretiske resultater af de forskellige parringer.

Til sidst vil jeg nævne at der er en del farvebilleder i bogen. De er godt fotograferede og viser tydeligt de forskellige mutationer der indgår i rainbow, samt naturligvis hvordan rainbow og guldmasket rainbow ser ud. Det bedste man kan sige om selve undulaterne på billederne er, at de viser, at der også i England findes undulater af en mere ordinær type.

For resten! Rainbow er i virkeligheden opaline hvidvinge gulmasket blå. Guldmasket rainbow er opaline hvidvinge guldmasket blå.

Selvom man ikke opdrætter rainbows, kan man i bogen finde mange nyttige oplysninger. Som nævnt indeholder den meget stof om arvelighedslære. Det meste er ikke så indviklet, men jeg mener, man skal have en smule forståelse af arvelæren for at få det fulde udbytte. Interesserer man sig for arvelære, er det virkelig interessant læsning.

Brugernes kommentarer eller tilføjelser til ovenstående:
Indsat af: Edith Kristensen , den: 6. november 2005 kl: 20:36

Hej Palle.

Er du måske allerede igang med at oversætte bogen? *SMIL* Jeg kunne virkelig tænke mig at fordybe mig i den bog . Desvære findes den sikkert kun på engelsk.

Hilsen Edith/opdrætter
www.tomiss.dk

Indsat af: Majbritt , den: 13. oktober 2010 kl: 20:46

Her er der en der glæder sig rigtigt meget til at den danske udgave kommer, har allerede bestilt den jeps luxus. Mvh Majbritt

Indsat af: Majbritt , den: 31. oktober 2010 kl: 19:34

Hej
Har nu fået købt Palles bog "undulater" -Naturlig pasning
Den er super tak til Palle og glæder mig til bogen "Alt om undulater" og bogen om rainbow undulater.
Vil gerne vide om man kan få Rainbow i både engelske og australske har nemlig kun set dem i australske...?
Mvh. Majbritt


Har du tilføjelser eller har du en mening om ovenstående så skriv den her
Stil IKKE spørgsmål her, brug forumsiderne
Skriv din mail i sidste felt og dit navn i første:

Skriv din kommentar her:

Siden er læst 24732 gange

Undulatsiderne ejes og drives af Palle Frejvald.
Gengivelse af tekst og billeder er kun tilladt efter skriftlig tilladelse!
Sophie Wahlund har översatt texterna till svenska.
© Copyright 1998 - 2024

Admin